שאלות נפוצות - גלאוקומה

מהי גלאוקומה?

למעשה, גלאוקומה אינה מחלה אחת, אלא קבוצה של מחלות עיניים. המשותף לכולן הוא נזק בעצב הראייה. נזק לעצב זה, המעביר את המידע החזותי שנקלט בעין אל המוח באמצעות כ 1.2 מיליון סיבים העוברים בתוכו, מוביל לפגיעה בשדה הראייה.

בשלבים הראשונים, הנזק נגרם בהיקף השדה והחולה אינו חש בו. אם לא מטפלים במחלה בזמן, נפגע האזור המרכזי של שדה הראייה והחולה מתעוור. בדרך כלל התקדמות הנזק אטית מאוד ונמשכת שנים, אבל לפעמים הוא מתקדם במהירות. לכן יש חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם של המחלה, לפני ששדה הראייה נפגע, או לפחות כאשר הנזק היקפי בלבד.

צפו בפרופ' קורץ מסביר אודות גלאוקומה בתכניתו בתוכניתו של פרופ' קרסו:

מהי שכיחות מחלת הגלאוקומה?

גלאוקומה היא גורם העיוורון השני בשכיחותו בעולם המערבי. לפי ההערכות, בעולם כולו יש כ 68 מיליון חולי גלאוקומה ("ברקית" בעברית). על פי נתוני קרן המחקר העולמית לגלאוקומה, כ 2% מהאוכלוסייה בגילאי 50-40 ו 8% מבני ה 50 ומעלה סובלים בעלי לחץ תוך עיני מוגבר מהמחלה הגורם סיכון עיקרי לגלאוקומה.

6% מבני האדם שגילם מעל 65 סובלים מגלאוקומה ובקרב בני ה 80 ומעלה שיעור הלוקים במחלה הוא כ 10%.

לחץ תוך עיני אילוסטרציה
בדיקת עיניים לפני גלאוקומה אילוסטרציה

מדוע נקראת גלאוקומה "הגנב השקט של הראייה"?

מחלת הגלאוקומה מכונה בציבור "הגנב השקט של הראייה", משום שבדרך כלל החולים אינם מרגישים כאב כלשהו, אינם מדווחים על קושי בראייה ואיכות חייהם אינה נפגעת, עד שהמחלה מגיעה לשלבים מתקדמים ונזקיה ניכרים. בשלבים אלה כבר נגרמת פגיעה קשה בתפקודי הראייה של החולים. רק 50% מחולי הגלאוקומה מודעים למחלתם. לכן חשוב לאתר את המחצית השנייה של החולים ולספק להם טיפול בזמן, כדי למנוע נזק עתידי.

עצב ראיה חולה גלאוקומה
עצב ראייה בחולה גלאוקומה
עצב ראיה חולה גלאוקומה
עצב ראייה בחולה גלאוקומה

מהם גורמי הסיכון להופעת הגלאוקומה?

בני כל הגילים, המינים והגזעים עלולים ללקות בגלאוקומה. גורמי הסיכון השכיחים למחלה הם: גיל מבוגר (50 שנה ומעלה), לחץ תוך עיני גבוה, סיפור משפחתי של גלאוקומה (בעיקר בקרב קרובים מדרגה ראשונה), קוצר ראייה, מחלות כלליות כמו יתר לחץ דם וסוכרת, היסטוריה אישית של חבלה בעין ושימוש בסטרואידים(קורטיזון) ולאחרונה נמצא גם כי עובי קרנית דק מהוה גורם סיכון משמעותי להתפתחות המחלה באנשים עם לחץ תוך עיני מוגבר.

האם אבדן הראייה בגלאוקומה הפיך?

לצערנו אבדן ראייה ושדה ראייה בגלאוקומה אינו הפיך כיוון שעצב הראייה שהינו חלק ממערכת עצבים מרכזית (המח) אינו יכול לשחזר את עצמו. זו הסיבה שיש צורך בבדיקות שגרתיות לאיתור מוקדם של המחלה בעיקר אצל קרובי משפחה של חולי גלאוקומה.
שדה הראייה בעין בריאה
שדה הראייה אצל חולה גלאוקומה
שדה הראייה אצל חולה גלאוקומה

איך מטפלים בגלאוקומה?

לרב הטיפול הראשוני בגלאוקומה הוא על ידי טיפות עיניים מסוג אחד או מספר סוגים לפי חומרת הלחץ התוך עיני ולפי חומרת הנזק לעצב הראייה. בשלב שני לרב מטפלים בלייזר ואם למרות כל זאת הלחץ התוך עיני ממשיך להיות גבוה ממליצים על ניתוח להורדת הלחץ התוך עיני ( ניתוח פילטר )

מהו קטרקט?

קטרקט, או בשמו העברי – יֵרוּד, הינו עכירות של העדשה הטבעית בעין האחראית על מיקוד הראייה, כך שקני האור אינם מתרכזים על הרשתית באופן מיטבי, דבר שמביא לירידה בחדות הראיה.

השפעת הקטרקט

איך מטפלים בקטרקט?

בשלב הראשון ניתן לטפל בטשטוש הראייה הנוצר על ידי הקטרקט על ידי שינוי משקפי הראייה. בשלב מאוחר יותר כאשר משקפיים אינן עוזרות הטיפול היחידי הוא ניתוח קטרקט בו מוצאת העדשה העכורה ומוחלפת בעדשה מלאכותית. למד אודות ניתוח להסרת קטרקט.